Psykisk helse og kosthold

Mange av oss har lyst til å spise sunnere. Kanskje har du nyttårsforsett om å spise mer grønnsaker, eller ha «godtestopp»? At det er bra for den fysiske helsen vår å ha et sunt kosthold, er gammelt nytt for de fleste. Men visste du at hva og hvordan vi spiser også kan påvirke vår psykiske helse?

Illustrasjonsbilde

Maten påvirker deg

Først og fremst vet vi at det å få i seg nok mat, gjennom regelmessige og godt sammensatte måltider, er helt grunnleggende for humør, energinivå, konsentrasjonsevne og søvnkvalitet. Nyere forskning viser dessuten at et næringsrikt kosthold kan bidra til å forebygge angst og depresjon, og til og med bedre symptomer på depresjon. Mulige forklaringer på dette, er blant annet at maten vi spiser påvirker bakteriene i tarmen. Tarmen og hjernen “snakker” nemlig sammen!

Råd til endringer som varer

Hvordan får man til å gjøre endringer i kostholdet som varer, og uten å skape et dårlig forhold til mat? Her er våre beste råd:

  • Spis nok mat til hvert måltid, og forsøk å ha en jevn måltidsrytme. Hver 3.-4. time passer fint for mange, mens andre trives med å spise litt sjeldnere.
  • Et mål som innebærer å legge om hele kostholdet, vil mest sannsynlig ikke vare lenge nok til at det kan bli en vane. Forsøk heller å sette oppnåelige og konkrete mål – for eksempel å legge til 1 grønnsak hver dag, eller å pakk med en yoghurt/frukt/nøtter eller noe annet du liker i sekken, så du har et næringsrikt mellommåltid når du trenger det. Det er mer enn bra nok, og mer oppnåelig, å bare ha 1 eller 2 slike mål om gangen.
  • Har du noensinne blitt motivert av å kutte ut mat du elsker i lange perioder? Ikke vi heller! Fokuser på hva du vil legge til, framfor hva du skal ha mindre av. Husk at det er mat og vaner som man trives med, som man vil klare å holde på over tid. Uansett hvor sunt et kosthold er, vil det ikke være bra for deg om det skaper masse stress og negative følelser.
  • Dropp å sammenligne deg med andre! Hvor mye eller hva andre spiser, sier ingenting om hvordan akkurat du bør spise. Vi har alle ulike behov og preferanser når det kommer til mat. Vi får heller aldri et helt nøyaktig bilde av andres kosthold, selv ikke gjennom “what I eat in a day”-videoer. Finn det som fungerer for akkurat deg!

Det er plass til litt av alt i et sunt kosthold

Å vite hva som er sunt å spise, fører ikke automatisk til at man får det til i praksis. Og hvis man blir for opptatt av hva som er usunt eller hva man ikke bør spise, fører det ofte til at man bare får enda mer lyst på akkurat den maten! For noen kan et slikt fokuset ta helt overhånd, og i verste fall utvikle seg til en spiseforstyrrelse. Derfor tenker vi at det er viktig å påpeke at det finnes ikke matvarer du ikke kan spise. Det er plass til litt av alt i et sunt kosthold, også mat man spiser bare fordi det smaker godt!

Matvarer som kan ha positiv virkning på vår psykiske helse

Frukt og grønnsaker


Fullkorn og grove kornprodukter


Bønner og linser


Nøtter


Fisk


Magre meieriprodukter

Hei! Dette er en splitter ny nettside, og for tiden arbeider vi med å legge inn alt innhold.

Trykk her for å komme til den gamle nettsiden.